Skip to main content
Blog

Zijn zonnewagens de toekomst?

Zijn zonnewagens de toekomst? cover
Kroon Energie
Source: Unsplash

Het idee van een auto die op zonnestroom rijdt, is al vele jaren een fascinerend idee wat door het hoofd spookt van veel autofabrikanten en technici. Maar hoe realistisch is het idee van de zonnewagens eigenlijk in de praktijk?

World Solar Challenge

Om daarmee te beginnen: autorijden op zonnestroom is niet iets wat alleen bestaat in science-fiction films, voor sommigen is het al realiteit. Tijdens de World Solar Challenge die elke twee jaar wordt gehouden in de woestijn van Australië scheuren de zonne-auto’s van verschillende studententeams langs je heen. Ze leggen allemaal bijna zo’n drieduizend kilometer af vanaf de stad Darwin naar Adelaide.

De zonnestroom waar de voertuigen op rijden genereren ze via zonnepanelen. De auto’s rijden dus op volledig duurzame bronnen van energie. Hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven zegt “De teams laten in deze wedstrijd al jaren zien dat het mogelijk is om op zonne-energie te racen. Daarmee willen ze de wereld inspireren om op een duurzamere manier auto’s te ontwikkelen.’’ Ondanks dat de eerste editie van de World Solar Challenge al plaatsvond in 1987, is rijden in een zonnewagen nog geen dagelijkse kost voor het publiek. Volgens de hoogleraar Maarten Bonnema van de Universiteit Twente komt dit omdat het doel van de zonnewagens ander is dan die van een personenauto: “De auto’s van onze technische universiteiten zijn hun tijd ver vooruit. Het zijn bijzonder knap gemaakte racemonsters met als doel om zo snel mogelijk te scheuren op zonne-energie. Dat is een andere insteek dan het ontwerpen van een personenauto. Bovendien gebruiken de studenten nieuwe materialen en inzichten. De race is daarom een blik in de toekomst.’’

Inspiratie voor de toekomst

Maar waarom is het dan nog niet zo dat mensen binnenkort in zonnewagens rijden? Volgens experts kan het worden vergeleken met de Formule 1. Hoewel wereldberoemde coureurs zoals Max Verstappen in futuristische bolides rijden, is het niet zo dat je deze snelle wagens op een doorsnee dag op de snelweg tegen komt. Maar de ontwikkelingen en concepten die autotechnici gebruiken voor deze auto’s, zijn wel een inspiratie voor autofabrikanten. En laat dit nou precies zo werken bij de World Solar Challenge.

Kroon Energie
Source: https://www.unisa.edu.au

De inzichten die de studenten gebruiken om hun auto’s te ontwikkelen vormen een bruikbare bron van inspiratie voor de toekomst. De materialen die gebruikt worden voor de zonnewagens – ook wel composieten genoemd- zijn zeer sterk, maar ook heel licht. Volgens hoogleraar Steinbuch zijn die materialen dan ook heel geschikt voor elektrische auto’s. Hoe lichter een elektrische auto immers is, hoe energiezuiniger die rijdt en hoe langer de accu dus meegaat. Een praktijkvoorbeeld hiervan is de BMW i3. De BMW-ontwikkelaars hebben dit voertuig deels van composieten gemaakt. Ook zijn de stappen naar personenauto’s al gemaakt. De World Solar Challenge heeft namelijk ook een klasse waarin ‘normale’ personenauto’s tegen elkaar strijden, hoewel ze toch op zonne-energie rijden. In deze Cruiser-klasse wist het studententeam van de TU Eindhoven een wereldrecord te breken: met een enkele acculading lukte het de studenten om 1500 kilometer af te leggen.

Hoewel het dus niet heel realistisch is dat er binnenkort snelwegen vol lopen met voertuigen die volledig rijden op zonne-energie, is het bestaan van zulke initiatieven een hulp voor autofabrikanten om hun producten nog duurzamer en slimmer te maken.

Kroon Energie

Maar zonne-energie is voor nog veel meer zaken in te zetten. Ben jij bijvoorbeeld geïnteresseerd in het verduurzamen van jouw woning door middel van zonnestroom? Neem dan contact met ons op via onze website. Kroon Energie gelooft in persoonlijk en face to face advies, waardoor we ervoor zorgen dat installaties het langst mee kunnen gaan. We kijken naar de verschillende opties voor installaties op basis van jouw dak. Zo ben je ervan verzekerd dat je het optimale plan hebt om het maximale uit je dak te halen!