Korte, donkere dagen. IJzel waardoor het op straat oppassen geblazen is. Gure wind en grauwe luchten. Als je houdt van zomerse, tropische temperaturen is de Nederlandse winter niet de beste tijd. Ben je benieuwd naar hoe zonnepanelen blijven presteren, zelfs als het hartje winter is en de zon ver te bekennen? In dit artikel duiken we dieper in op de werking van zonnepanelen tijdens de koudste maanden van het jaar.
Zonnepanelen in de zomer versus in de winter
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit met behulp van zonnecellen. Deze cellen bestaan uit halfgeleidermaterialen, zoals silicium, die de zonnestralen opvangen en omzetten in bruikbare stroom. Je kan je voorstellen dat zonnepanelen in de zomer het best benut worden. Als de zon uitbundig schijnt, zorgt dat immers voor maximale energieopbrengst. Maar hoe zit het in de winter, wanneer de dagen korter zijn en de zon minder fel schijnt?
Goed nieuws: ook in de wintermaanden werken zonnepanelen nog steeds, zij het met een lager rendement dan in de zomer.
Het geheim van zonnepanelen in de winter
Er is een aantal redenen dat zonnepanelen ook in december, januari en februari hun werk doen. Dat heeft drie redenen:
- Licht, geen warmte: zonnepanelen werken op basis van licht, niet per se warmte. Zelfs op een koude winterdag bevatten zonnestralen voldoende lichtenergie om elektriciteit te genereren.
- Sneeuw is geen showstopper: zelfs wanneer er sneeuw op je zonnepanelen ligt, kunnen ze nog steeds energie produceren. Het licht dat door de sneeuw dringt, wordt geabsorbeerd door de zonnecellen en omgezet in stroom. Laat die sneeuwschep dus maar in de schuur staan.
- Optimale hoek: De meeste zonnepanelen zijn ontworpen met een optimale hoek om zonlicht op te vangen, zelfs in de winter. Dit betekent dat ze de beschikbare zonnestralen efficiënt benutten.
Vier tips om de winteropbrengst te verbeteren
- Houd ze schoon: sneeuw en ijs kunnen zich ophopen op je zonnepanelen en het licht blokkeren dat ze nodig hebben om elektriciteit te genereren. Gebruik een zachte bezem om voorzichtig de sneeuw te verwijderen. Doe het uiteraard met beleid: je wilt de panelen niet beschadigen tijdens het schoonmaken.
- Regelmatig onderhoud: plan regelmatige inspecties en onderhoud voor je zonnepanelen. Zorg ervoor dat er geen bladeren, takken of vuil op de panelen zijn achtergebleven. Daardoor presteren de zonnepanelen beter.
- Zonvolgsysteem: als je echt het maximale uit je zonnepanelen wilt halen, overweeg dan de installatie van een zonvolgsysteem. Dit systeem beweegt je zonnepanelen gedurende de dag in de richting van de zon, zodat ze altijd optimaal belicht worden. Hierdoor wordt de opbrengst aan elektriciteit verhoogd, vooral in de winter wanneer de zon laag aan de hemel staat.
- Kies voor kwaliteit: investeer in hoogwaardige zonnepanelen en omvormers. Hoewel ze in eerste instantiemisschien duurder lijken, leveren ze betere prestaties en een langere levensduur.
Het hele jaar door duurzame energie
Zonnepanelen gaan niet met vakantie als de winter aanbreekt. Ze blijven hard werken om je van stroom te voorzien, zelfs op de kortste en koudste dagen. Dus als je overweegt om zonnepanelen te installeren, laat je dan niet afschrikken door het seizoen. Ongeacht het seizoen zijn zonnepanelen een slimme investering voor het milieu en je portemonnee, zelfs op regenachtige, koude en bewolkte dagen.
Wil je meer weten over hoe zonnepanelen werken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg.