Skip to main content
Blog

Bespaar op je energiekosten met deze handige tips!

Kroon Energie
Kroon Energie

Met energieprijzen die de pan uitrijzen, wil je natuurlijk een zo gunstig mogelijke energieovereenkomst afsluiten. Een dynamisch energiecontract is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In dit artikel wordt deze overeenkomst uitgelegd en daarnaast wordt ook het vaste contract toegelicht.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een flexibel type contract dat inspeelt op de continu veranderende prijzen in de energiemarkt. De prijs die je voor stroom en gas betaalt, is gelijk aan de tarieven op de handelsbeurs voor energie. Iedere ochtend om 6.00 uur verandert de gasprijs. De prijs op de handelsmarkt voor stroom wordt ieder uur aangepast. Of de waarde stijgt of daalt, hangt van de vraag af. Meer vraag leidt tot een hogere prijs. Je sluit wel gewoon een contract af bij een energieleverancier, net als bij een vaste energieovereenkomst.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

Benieuwd naar de redenen om voor een dynamisch energiecontract te kiezen? De belangrijkste twee zijn:

  1. Flexibiliteit en besparingen: doordat de tarieven meebewegen met de markt, betaal je dus minder op momenten dat de energievraag laag is. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Een handige website is bijvoorbeeld dynamisch-tarief.nl waarop je de actuele energieprijzen checkt.
  2. Duurzaamheid: een dynamisch contract stimuleert bewust energiegebruik. Als je je verbruik aanpast – dus meer energie gebruikt op gunstige momenten – leidt dat tot een verminderde belasting op het energienet tijdens piekuren. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

Daartegenover staan een aantal nadelen. We noemen de twee meest relevante:

  1. Prijsfluctuaties: omdat de tarieven schommelen, heb je soms hogere kosten tijdens periodes van hoge energievraag. Hierop heb je geen enkele invloed. Het kan dus ook zomaar zo zijn dat je wekenlang 24/7 een relatief hoog tarief betaalt.
  2. Actief beheer vereist: een dynamisch contract vraagt om bewust energiegebruik en het actief monitoren van de markt. Best een inspanning dus; en daar moet je tijd voor én zin in hebben als je voordeliger uit wil zijn.

Vaste contracten

Wil je liever zekerheid? Dan is een vast contract aan te bevelen. Vaste energiecontracten zijn er in verschillende soorten en maten:

  • Vast in tijd: hierbij zijn de tarieven vastgesteld gedurende een vooraf bepaalde periode, bijvoorbeeld één of drie jaar. Dit biedt je zekerheid over je energiekosten gedurende de looptijd van het contract. Als de energieprijzen stijgen, ben je beschermd tegen de prijsverhogingen gedurende die periode. Aan de andere kant, als de prijzen dalen, profiteer je niet van de gunstigere tarieven.
  • Vast in prijs: met dit type contract betaal je een vast bedrag per eenheid energie (bijv. kiloWattuur) gedurende de looptijd van het contract, ongeacht de schommelingen in de energiemarkt. Dit biedt maximale zekerheid omdat je exact weet hoeveel je elke maand moet betalen, ongeacht eventuele prijsveranderingen. Het kan echter duurder zijn als de marktprijzen lager zijn dan je vaste tarief.

Het kiezen van een energieaanbieder

Ben je eruit of je een dynamisch of vast contract wilt afsluiten? Dan is het tijd om een energieaanbieder te kiezen.

  • Gebruik vergelijkingssites om verschillende energieaanbieders en hun contracten te vergelijken. Dit helpt je om de beste deal te vinden die past bij jouw behoeften. Independer, Gaslicht.com en Pricewise zijn bekende vergelijkingssites.
  • Lees beoordelingen en ervaringen van andere klanten om inzicht te krijgen in de klantenservice en betrouwbaarheid van de energieleverancier.
  • Neem contact op met energieleveranciers om meer te weten te komen over hun contractopties, voorwaarden en prijzen.

Het is niet zo dat een bekende energieleverancier per definitie de beste keuze is. Grote energieleveranciers hebben vaak een gevestigde reputatie en zijn financieel stabiel. Ze bieden soms extra diensten of voordelen aan, zoals klantenservice met ruime openingstijden. Kleinere energieleveranciers bieden vaak concurrerende tarieven aan en een persoonlijkere klantenservice bieden. Sommige mensen geven de voorkeur aan het ondersteunen van lokale bedrijven.

Kies wat bij jou past

Bij het maken van je keuze is het uiteraard het meest belangrijk om rekening te houden met je eigen voorkeuren en behoeften. Wil jij weten wat de effecten zijn van zonnepanelen op jouw energierekening? Neem contact op met de experts van Kroon Energie voor meer informatie en persoonlijk advies op maat.