Skip to main content
Blog

De zonnestroom revolutie: Begrijp de techniek en redenen voor deze duurzame keuze

De zonnestroom revolutie: Begrijp de techniek en redenen voor deze duurzame keuze cover
Kroon Energie

De zonnestroom revolutie: Begrijp de techniek en redenen voor deze duurzame keuze

Zonnepanelen zijn niet alleen fascinerend om te zien, maar ze zijn ook een duurzame manier om energie te genereren voor het hele huishouden. Maar hoe werkt zonnestroom nou eigenlijk?

Fotovoltaïsche effect

De basis voor zonnepanelen ontstond al vroeg in de negentiende eeuw. In 1839 ontdekte Edmond Becquerel het fotovoltaïsche effect. Dit effect zorgt tot op de dag van vandaag voor deze duurzame bron van energie.

Het principe van zonnestroom komt erop neer dat zonnepanelen werken door het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit gebeurt door middel van het gebruik van fotovoltaïsche cellen, die ook wel PV-cellen worden genoemd. Deze cellen bestaan uit een materie die silicium wordt genoemd. Vervolgens komt er zonlicht op deze cellen, waardoor ze elektronen loslaten. De elektronen gaan dan door een elektrisch circuit, waardoor ze bewegen tussen verschillende lagen in het zonnepaneel. Hierdoor ontstaat energie. Deze werking zou je zo kunnen vergelijken met de werking van batterijen. Een zonnepaneel maakt dus eigenlijk net zo goed als een batterij gebruik van een positief en negatief geladen kant. Wanneer de zonnepanelen naast elkaar liggen, genereren ze daardoor stroom.

Gebruiksklaar maken

De stroom is opgewekt. En nu? De stroom die door zonnecellen wordt opgewekt is nog niet gelijk gebruiksklaar voor je huis. De stroom die wordt opgewekt is namelijk ‘gelijkstroom’. Voordat dit gereed is om thuis gebruiken moet het omgezet worden naar ‘wisselstroom’. Hiervoor heb je een omvormer nodig. Tussen de zonnepanelen en de meterkast loopt daarom een kabel. Door deze kabel wordt er een verbinding gemaakt die ervoor zorgt dat jouw installatie compleet en gereed is om het licht te laten branden in je huis. Na de installatie kan je dus gelijk je zonnepanelen gebruiken voor jouw elektrische apparaten!

Maar waarom zou je überhaupt voor zonnepanelen kiezen? Zonne-energie is een hernieuwbare bron van energie die niet kan worden uitgeput. Zolang de zon blijft schijnen, kan dit ons voorzien van energie – dit in tegenstelling tot de uitputbare bronnen fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Daarnaast biedt deze vorm van energie ook nog een grotere mate van onafhankelijkheid. Door zonnestroom te gebruiken voor je huishouden, kan jij als huiseigenaar minder afhankelijk zijn van andere energieproducenten en de import van energie uit andere delen van de wereld.

Kroon Energie

En als je dan de keuze voor zonnestroom hebt gemaakt, is het tijd om te kiezen voor een installateur. Een goede keuze is je zonnepanelen door Kroon Energie te laten installeren. Waarom? Kroon Energie is al vanaf de jaren 60 een begrip op het gebied van technische installaties in Haarlemmermeer en de Bollenstreek. De focus ligt dan ook op het verduurzamen van deze streek. Met werknemers die allemaal uit deze streek komen, is Kroon dan ook bekend met de lokale cultuur.

Het bedrijf is van generatie op generatie overgedragen, met nu trotse kleinzoon Gert Kroon aan het roer. Zoals Gert zelf zegt: “omdat we allemaal uit dezelfde streek komen en hier ook gevestigd zijn, bieden we de mensen hier een persoonsgerichte aanpak. We spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal.’’ Plus een extra service bij die lokale focus: als er bij klanten iets aan de hand is, staan de experts van Kroon Energie binnen een mum van tijd op de stoep. Ze krijgen advies op maat, menselijke service en alle ruimte om hun ideeën te delen.