Skip to main content
Blog

Het groene goud: hoe zonnepanelen jouw energierekening drukken

Het groene goud: hoe zonnepanelen jouw energierekening drukken cover
Kroon Energie

Een paar decennia geleden werd je bijna uitgelachen als je zonnepanelen op je dak plaatste. Geen gezicht, toch? Maar tegenwoordig mag je van geluk spreken als je je energiekosten flink drukt door zelf stroom op te wekken. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk en, belangrijker nog, wat levert het op? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit proces vindt plaats omdat de panelen lichtdeeltjes van de zon kunnen absorberen. Het geabsorbeerde licht verplaatst zich heen en weer binnen een zonnepaneel. Dat levert elektrische spanning en daarmee energie op. Hoeveel stroom hangt van verschillende factoren af. Hier komt de term Wattpiek (Wp) naar voren. Wattpiek gaat over de hoeveelheid stroom, uitgedrukt in kilowattuur (kWh) die één zonnepaneel opwekt.

Het rekensommetje dat in Nederland wordt gehanteerd om te berekenen hoeveel rendement je behaalt uit een zonnepaneel, komt neer op het vermogen van de zonnepaneel (in Wp) maal 0,85. Het gemiddelde vermogen van zonnepanelen is 370 Wp. Per jaar kan je dus rekenen op (370 x 0,85 =) 315 kWh per zonnepaneel. Hoeveel je daarmee bespaart op je energierekening, hangt natuurlijk af van je verbruik. Check dat op de jaarrekening van je energieleverancier.

Wist je dat…

  • de techniek die maakt dat je elektriciteit uit zonlicht kan opwekken al in 1839 is ontdekt? De Fransman Alexandre-Edmond Becquerel strijkt met de eer.
  • de eerste zonnecel, later uitgebouwd tot zonnepaneel, in 1888 in Rusland in gebruik is genomen?
  • ruim honderd jaar later, in 1989, het eerste Nederlandse huishouden zonnepanelen plaatste?
  • je toen acht keer zoveel zonnepanelen nodig had om hetzelfde rendement te halen als nu?

Wat beïnvloedt het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen kan worden beïnvloed door verschillende factoren. De belangrijkste drie zijn:

1. Weer en klimaat

Zonnepanelen werken het beste bij direct zonlicht, maar ze produceren nog steeds elektriciteit op bewolkte dagen. Logischerwijs is het rendement is het hoogst wanneer de zon schijnt.

2. Schaduw

Schaduw kan een serieuze spelbreker zijn voor zonnepanelen. Als een deel van je zonnepaneel in de schaduw ligt, vermindert dit het rendement van alle zonnepanelen. Dit komt omdat zonnecellen in serie zijn geschakeld, waardoor één schaduwrijk paneel een domino-effect veroorzaakt op de overige panelen.

Gelukkig is er een aantal mogelijkheden om dit probleem aan te pakken:

  1. Herpositionering: verplaats de zonnepanelen naar een locatie waar ze meer direct zonlicht kunnen ontvangen.
  2. Schaduwblokken: plaats schaduwblokken op de grond of op het dak om te voorkomen dat schaduw op de panelen valt, waardoor ze optimaal presteren.
  3. Micro-omvormers of power optimizers: installeer zogenaamde micro-omvormers of power optimizers bij ieder paneel, zodat schaduw op één paneel niet het rendement van andere panelen beïnvloedt.
  4. Panelen met verschillende stringlengtes: overweeg panelen te installeren met verschillende stringlengtes, zodat schaduw op één string geen negatieve invloed heeft op het rendement van andere strings.

3. Hellingshoek en oriëntatie

De hoek en oriëntatie van je zonnepanelen hebben invloed op de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen. In Nederland is de ideale hoek meestal tussen de 30 en 40 graden, gericht op het zuiden.

Te warm is ook niet goed

We hebben al genoemd dat zonnepanelen beter presteren bij direct zonlicht, maar wat gebeurt er als het buiten te warm wordt? Hier komt de verrassing: zonnepanelen houden niet van extreme hitte. Wanneer het buiten te warm is, worden ze – ironisch genoeg – minder efficiënt. Dat wil zeggen: bij elke graad boven de 25 graden Celcius heb je 0,5% minder opbrengst.

Bereken je eigen rendement

Ben je benieuwd naar hoeveel rendement je kunt halen uit zonnepanelen op jouw dak? Onze experts helpen je graag met een persoonlijk advies. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe ook jij kunt profiteren van duurzame energie.