Skip to main content
Blog

Kroon Energie; hoe vrienden partners worden

Kroon Energie

Kroon Energie; hoe vrienden partners worden

Na jarenlang in de Bollenstreek en de Haarlemmermeer al een begrip te zijn geweest op het gebied van technische installaties, slaat Kroon Energie nu samen met de gebroeders Ligtenberg een nieuw pad in.

Van familiebedrijf naar zonne-energie specialist

Kroon Energie is vanaf de jaren 60 van generatie op generatie overgedragen, met nu de trotse kleinzoon Gert Kroon aan het roer. Al van jongs af aan ging hij mee met zijn vader om mee te kijken hoe bepaalde installaties werkten. Twaalf jaar geleden kwam hij in aanraking met installaties die liepen op zonnestroom. Die ontmoeting zorgde voor een ommekeer: waar Kroon zich focuste op technische installaties in het algemeen, is nu voor de specialisatie in zonne-energie gekozen.

Aanleiding voor de switch, aldus Gert,


“We willen door middel van onze kennis en kwaliteit een steentje bijdragen aan de lokale verduurzaming, als echt kennishuis. Het aantal aanvragen voor zonnestroom installaties bleef maar toenemen, en we zagen hier een mooie kans in. Ook staat het klimaat op instorten, daar moeten we echt iets aan doen. Door middel van zonnestroom je eigen energie opwekken is dan ideaal,’’

zegt de geboren Lisserbroeker. Zo zag hij de unieke kans liggen om vanuit vriendschap met Willem en Dirk-Jan Ligtenberg aan de slag te gaan en dit initiatief neer te zetten.

Diverse rollen en gemeenschappelijke waarden

Kenmerkend voor de samenwerking tussen Gert en de broers is hoe iedereen vanuit zijn eigen kracht handelt. Gert houdt zich als technisch expert bezig met het overzien van de installaties, terwijl Dirk-Jan’s focus ligt op de werkvoorbereiding, de interne opleiding en het inwerkproces van de installateurs.. En aan Willem de taak om de benodigde apparatuur in te kopen, zoals de panelen zelf.

De broers komen uit Lisse, waardoor zij ook bekend zijn met de lokale cultuur. Volgens Gert en de broers is dit ook een van de kwaliteiten van Kroon Energie: “omdat we allemaal uit dezelfde streek komen en hier ook gevestigd zijn, bieden we de mensen hier een persoonsgerichte aanpak. We spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal.’’

Kroon Energie

Groei en mensgerichtheid in de zonne-energie sector

Voor jongere broer Dirk-Jan is het gebied van zonnestroom nog relatief nieuw. Dat hij toch in het project stapte, kwam mede door “het goede team. Door hen raakte ik overtuigd om mee te doen met het initiatief. Ik vond het interessant om mijn kennis van techniek te verbreden en wilde zo uit mijn vertrouwde cocon te stappen.

Met mijn kwaliteiten en de kennis en jarenlange ervaring van Gert in zonne-energie leek het ons een ideale combinatie.” Wat volgens hem ook een unieke kwaliteit van het team is, is de mensgerichtheid: “We luisteren echt goed naar de personen die we tegenover ons hebben. We vinden het belangrijk om ook transparant over dingen te zijn die niet kunnen of waarover we over twijfelen.’’ Zo is volgens hem niet elk dak geschikt voor hetzelfde aantal zonnepanelen, er spelen vele factoren een rol.

De kracht van vriendschap

Vriendschap speelt een belangrijke rol in de samenwerking. Het geheim van het succes van deze dynamiek? Doordat ze elkaar door en door kennen, is wederzijds vertrouwen en wetenschap van elkaars vakkundigheid het uitgangspunt. Op de werkvloer is de sfeer dan ook goed; een vriendelijke en open informele sfeer, waar iedereen weet wat ze aan elkaar hebben.

Dit was dan ook het doel van de samenwerking met de broers, zo zegt Giovanni Smit, die als executive de verbindende factor binnen Kroon Energie is en ervoor zorgt dat iedereen zich kan focussen op de kern van zijn of haar werk en kwaliteiten. Waar bij beginnende bedrijven vaak mensen bij elkaar worden gezet in de hoop dat het werkt, werd hier een doelbewuste keuze gemaakt voor de combinatie van Gert, Giovanni en de gebroeders Ligtenberg.

Passie en waardering in het werk

Al sinds de dagen dat hij met zijn vader mee naar het werk ging, is Gert de afwisseling en variatie in het werk bijgebleven, zegt hij.


“Geen dag is hetzelfde. Je komt zoveel verschillende mensen en huizen tegen, je ziet werkelijk van alles.”

Al twaalf jaar lang heeft hij ervaring op het gebied van zonnestroom, met als doel om van Kroon Energie dé regionale speler te maken op het gebied van het elektrisch verduurzamen van woningen en bedrijven.

Wat hij het leukste vindt aan zijn werk is de uitdaging om de installatie zo goed, maar ook zo mooi mogelijk te maken. Zijn meeste tijd steekt hij dan ook in het begeleiden van “de lastige dingen” die in elke opdracht wel weer de kop opsteken. Wat hij het meest waardeert aan de branche van zonne-energie: “Het is een eerlijk beroep. Je maakt zelf iets voor de mensen met je handen, je ziet hier dan ook direct het resultaat en de waardering van.’’ Eerlijkheid, topkwaliteit, en kunnen bouwen op Kroon Energie zijn daarbij de waarborgen die zij willen hanteren.

De betrokkenheid van Kroon Energie bij de regio

Waardering voor de lokale cultuur is een andere onmiskenbare pijler van Kroon Energie. Daarom willen zij zowel de inkoop van het materiaal als de inzetting van arbeidskrachten regionaal houden. ‘’Op die manier dragen we ook echt ons steentje bij aan de regio op het gebied van verduurzaming,’’ zegt Gert. Plus een extra service bij die lokale focus: als er bij klanten iets aan de hand is, staan de experts van Kroon Energie binnen een mum van tijd op de stoep.

Zo krijgen advies op maat, menselijke service en betrokkenheid alle ruimte en komt het hart van Kroon Energie voor de regio opnieuw tot uiting.