Skip to main content
Blog

Zo verdien je geld met zonnepanelen

Zo verdien je geld met zonnepanelen cover
Kroon Energie

Ben je van plan om zonnepanelen op je dak te installeren? Of wil je als ondernemer investeren in duurzame energie voor je bedrijfspand? Goed nieuws: met zonnepanelen bespaar je niet alleen op je eigen energierekening, maar kan je zelfs geld verdienen! Benieuwd hoe? Dat lees je in dit artikel.

Salderingsregeling: terugleveren en besparen

Winst maken met je zonnepanelen kan dankzij de salderingsregeling. Salderen betekent simpelweg dat je de stroom die je met je zonnepanelen opwekt en niet direct verbruikt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. In ruil ontvang je een vergoeding. Dit bedrag wordt verrekend met de energie die je afneemt op momenten dat je zonnepanelen minder opwekken, bijvoorbeeld ’s nachts.

De vergoeding is op dit moment even hoog als het bedrag dat jij aan een energieleverancier betaalt voor het afnemen van stroom. Niet slecht, toch? Er zit wel een maximum aan. Als je gedurende het jaar meer elektriciteit saldeert dan afneemt, is de vergoeding voor het meerdere dat je produceert lager. Hoeveel minder verschilt per energiebedrijf.

Stel± je nam in 2022 4.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet. Dankzij je zonnepanelen lever je 5.000 kWh terug. Stel dat de prijs van de elektriciteit 50 euro cent is per kWh. Over de 4.000 kWh krijg je 50 eurocent per kWh. Voor de overige 1.000 kWh betaalt de energieleverancier een lager tarief, bijvoorbeeld 20 eurocent per kWh. Over deze terugleververgoeding ben je 21% btw verschuldigd aan de Belastingdienst.

De salderingsregeling is dus een interessant extra voordeel voor consumenten en bedrijven die zonnepanelen hebben.

Overigens heeft de overheid plannen om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Vanaf dan mag je ieder jaar een beetje minder salderen, tot helemaal niets in 2031.

Lokale subsidies en stimuleringsmaatregelen

Landelijke subsidies voor het aanschaffen van zonnepanelen zijn er niet, maar er bestaan wel lokale subsidies en stimuleringsmaatregelen die het gebruik van zonnepanelen bevorderen. Veel gemeenten bieden hun eigen subsidies of leningen aan om de aanschaf en installatie van zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor hun inwoners. Deze lokale initiatieven variëren per gemeente, dus het is raadzaam om de website van jouw gemeente te raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare subsidies.

Ook de Energiesubsidiewijzer is hierbij een handige tool. Op deze website zie je per gemeente direct of je subsidie of een lening kan krijgen op de energiebesparende maatregel die je neemt voor je huis.

Geen btw over de aanschaf van zonnepanelen

Mooi meegenomen als je nog geen zonnepanelen hebt gekocht: sinds 1 januari 2023 betaal je geen 21%, maar 0% btw over de aankoopprijs. Dit geldt alleen niet in de volgende gevallen:

  • je kreeg de factuur vóór 1 januari 2023;
  • je koopt een nieuwbouwhuis waarbij de zonnepanelen geïntegreerd zijn;
  • de zonnepanelen hebben meerdere functies; denk aan zonnepanelen in ramen, zonnecollectoren of PVT-systemen;
  • je laat ze plaatsen op een bedrijfspand of een ander gebouw dat niet jouw woonhuis is.

Advies over zonnepanelen?

Wil je zorgeloos genieten van de voordelen van groene energie? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent hoeveel zonnepanelen jou gaan kosten én opleveren, of je nu een particulier bent of een ondernemer.

Bij Kroon Energie staan we voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe ook jij het meeste uit je zonnepanelen haalt.