Skip to main content
Blog

Zonnepanelen op je dak? Met deze 6 stappen maak je de beste keuze

Zonnepanelen op je dak? Met deze 6 stappen maak je de beste keuze cover
Kroon Energie

Ben jij ook klaar met de hoge energierekeningen? Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen op je dak om zo je eigen energie op te wekken én op termijn geld te besparen? Goed idee! Voor het zover is, heb je nog behoorlijk veel keuzes te maken. Hoeveel zonnepanelen plaats je? Voor welk type kies je? En hoe zorg je dat ze op de goede plek terecht komen? Om je een handje te helpen, delen we zes stappen om tot de beste keuze te komen.

Stap 1: Bepaal je energiebehoefte

Voordat je de sprong waagt om in zonnepanelen te investeren, is het cruciaal om je energiebehoefte te berekenen. Kijk naar je jaarlijkse energieverbruik op de jaarrekening van je energieleverancier om te zien hoeveel kilowattuur (kWh) je nodig hebt.

Stap 2: Dakoriëntatie en schaduw

Andere belangrijke elementen voor het bepalen hoeveel en welke zonnepanelen je kiest, zijn de richting waarin het dak van je huis is geplaatst ten opzichte van de vier windrichtingen en mogelijke schaduwplekken gedurende de dag. Het meest gunstig is een dak dat op het zuiden is gericht. Dan worden de panelen het langst blootgesteld aan de zon.

Stap 3: Vermogen

Je wilt natuurlijk het maximale uit je zonnepanelen halen. Het vermogen van zonnepanelen bepaalt hoeveel zonlicht ze kunnen omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen met een hoog vermogen produceren meer elektriciteit, ideaal als je een dak relatief klein is. Hoeveel vermogen zonnepanelen opwekken, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het verbaast je waarschijnlijk niet dat de zonnepanelen met de hoogste Wp ook het duurst zijn. Een zonnepaneel heeft meestal een vermogen van 350 tot 400 Wattpiek. Omgerekend naar stroom komt dat neer op 308 tot 352 kWh per paneel.

Stel je voor dat je elk jaar 4.000 kWh verbruikt. Met een zonnepaneel dat jaarlijks 300 kWh opwekt, heb je minstens veertien zonnepanelen nodig om je energiebehoefte te dekken.

Stap 4: Soort zonnepaneel

Er zijn verschillende types zonnepanelen op de markt. Monokristallijn-zonnepanelen hebben een hoger rendement dan polykristallijne soorten (en zijn daarmee ook weer duurder).

Stap 5: Financiële aspecten en terugverdientijd

Onderzoek de financiële aspecten van je zonnepanelenproject. Denk aan de initiële investering (gemiddeld kost één zonnepaneel 670 euro per stuk), mogelijke subsidiesbelastingvoordelen en terugverdientijd. Hoewel zonnepanelen geen koopje zijn, heb je gemiddeld na vijf tot zes jaar geen of minder kosten aan stroom. Fijne bijkomstigheid: sinds 1 januari 2023 betaal je 0% btw bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Stap 6: Montagesysteem en installatie

De laatste stap gaat om het kiezen van een hoogwaardig montagesysteem en een professionele installatie. Houd rekening met de volgende punten om je ervan te verzekeren dat het montagesysteem geschikt is voor het Nederlandse klimaat:

  • Kwaliteit en certificering: kies voor een montagesysteem van gerenommeerde fabrikanten die voldoen aan Europese normen en kwaliteitscertificeringen. Deze systemen zijn getest en goedgekeurd voor betrouwbaarheid en duurzaamheid in diverse weersomstandigheden.
  • Advies van experts: raadpleeg professionals op het gebied van zonne-energie of installateurs die je kunnen adviseren over de meest geschikte montagesystemen voor jouw specifieke situatie en daktype.
  • Garanties: controleer de garantievoorwaarden van het montagesysteem voor het geval er onverhoopt iets mis gaat. Kwalitatieve fabrikanten bieden meestal garanties die variëren van 10 tot 25 jaar. De garantie dekt normaal gesproken defecten in de materialen en de werking van de panelen gedurende de aangegeven periode.

Maak de groene sprong met Kroon Energie

Met het doorlopen van deze zes stappen kom je erachter of je klaar bent voor de groene sprong. Twijfel je of je alles goed hebt doorgelopen en uitgezocht of weet je sommige dingen gewoon niet? Dan kan Kroon Energie je helpen. Besluit je inderdaad om in zonnepanelen te investeren, dan staan we altijd voor je klaar om ze snel en efficiënt bij jou te komen aanleggen.